Starobylá rodinná čokoládovna z městečka Voiron ve Francii, založená již roku 1884.
Známá je svou rozsáhlou řadou „single-origin“ čokolád a hořko-mléčnými čokoládami s extra vysokým obsahem kakaa.
Čokolády Bonnat můžete zakoupit v našem e-shopu nebo ve vybraných gurmánských kamenných prodejnách.
ČokoBanka.cz má tu čest být výhradním distributorem čokolád Bonnat pro Českou Republiku a Slovensko. Máte-li zájem o nákup za velkoobchodní ceny, nahlédněte prosím do sekce velkoobchod.
„Mléčná hořká čokoláda“ – není to překlep? Není. Stéphane Bonnat je jedním z mála mistrů čokolády,
kteří vyrábějí mléčné čokolády s vysokým obsahem kakaa - až 65%
(na obrázku čokolády Asfarth, Surabaya a Java).
Výsledkem je jemná krémová čokoláda, která v sobě snoubí to nejlepší z obou čokoládových světů:
jak výraznou a pestrou kakaovou chuť hořké čokolády, tak hladivou sametovost čokolády mléčné.
Ideální lahůdka pro ty, kdo se nechtějí rozhodovat, zda mají radši hořkou nebo mléčnou čokoládu.
Čokoládovna Bonnat jako první navrhla řadu tabulkových čokolád se 75% kakaa,
kde každá čokoláda této řady je vyrobena z kakaových bobů z jiné země.
Tento nápad se rychle ujal a dnes ho napodobuje řada výrobců.
Těmto čokoládám se začalo říkat „single-origin“ neboli „jedno-oblastní“ čokolády.
Dnes vyrábí „single-origin“ čokolády z kakaových bobů ze všech koutů světa: Chuao (Venezuela, vesnice Chuao), Apotequil (Peru), Marfil de Blanco (Mexiko), Cacao Real del Xoconuzco (Mexiko), Porcelana (slavná Venezuelská odrůda), Hacienda el Rosario (Venezuela, plantáž Hacienda el Rosario), Cejlon, Trinité (Trinidad), Equateur (Ekvádor), Kuba, Haiti, Cote D'Ivoire (Pobřeží slonoviny), Madagaskar, Puerto Cabello (Venezuela), Juliana Bresil (Brazílie, plantáž Juliana), Libanio Bresil (Brazílie) a Piura Blanco (Peru).
Bonnat byl první, kdo začal v souvislosti s čokoládou používat pojem „vintage“ – jinak známý z vinařské
terminologie. Použil ho poprvé u čokolády Hacienda el Rosario, která je vyrobena z bobů pocházejících
pouze z této plantáže.
Víte jak se vyrábí pravé pralinky?
Do velkého měděného kotle nasypeme lískové ořechy, mandle a třtinový cukr. Pod kotlem zapálíme oheň a směs mícháme. Lískové oříšky a mandle se opraží a cukr zkaramelizuje. Poté necháme směs vychladnout a rozemeleme ji na jemnou kašičku. Když nyní z této hmoty, kterou francouzi nazvali „praliné,“ uplácáme kuličku a obalíme ji čokoládou, získáme původní pralinku. Později slovo pralinka zdomácnělo pro všechny druhy čokoládových bonbónů...
Pralinkové čokolády od Stéphana Bonnata jsou takové „pralinky naležato“ - připravují se smícháním čokolády a praliné.
Čokoládovna Bonnat nakupuje kakaové boby z nejlepších plantáží. Plantáže si Stéphane osobně vybírá. Ve svých čokoládách řady „single-origin“ nepoužívají emulgátory (sojový lecitin) a dokonce ani přírodní vanilku. Výsledkem je čistá čokoláda s bohatou a barevnou škálou chutí.
Příběh čokoládovny Bonnat se začíná psát roku 1884, kdy si Félix Bonnat
založil podnik v městečku Voiron v jihovýchodní Francii.
Od roku 1919 zásobuje čokoládou francouzské kolonie v Africe, Indočíně a Asii.
S provozem čokoládovny mu pomáhají synové Armand a Gaston.
Roku 1956 přebírá firmu Raymond Bonnat, vnuk Félixe Bonnata. Vystudoval
School of Chocolatiers v Bazileji a se svou ženou Nicole a dvěmi ze svých
čtyř dětí - Cécile a Stéphane - pokračuje v rodinné tradici.
V současnosti vede rodinnou čokoládovnu Stéphane Bonnat (na obrázku) -
pravnuk jejího zakladatele Félixe. Rodinná firma má okolo 30ti zaměstnanců.
Správná výslovnost „Stéphane Bonnat“ : stefan bona.
Čokolády Bonnat získaly řadu ocenění na mezinárodních soutěžích. Všechna ocenění jsou uvedena v popisu čokolád v e-shopu. Oceněné čokolády poznáte na první pohled podle medailí u obrázku.