Od roku 2007 vyhledáváme nevšední čokoládovny, které vynikají kvalitou své produkce.
Než zařadíme některou čokoládu do naší nabídky, prochází nekompromisním výběrovým řízením.
Nejdříve testujeme vzorky čokolád s kolegy degustátory.
Později čokolády, které prošly tímto prvním kolem, dáváme k posouzení na našich degustacích.
A jenom ty čokolády, které vyhodnotí účastníci našich degustací jako „skvělé,“
pouze ty nakonec zařadíme do nabídky ČokoBanky. Co není chuťově zajímavé zkrátka nedovážíme.
Nutno též podotknout, že výrobce, od kterých čokolády dovážíme, si sami vybíráme na základě kvality. Zatím žádný výrobce, který nás sám kontaktoval, po zaslání vzorků neprošel tímto přísným sítem.
V našem e-shopu tedy najdete pouze takové čokolády, k nimž se opakovaně vracíme, když máme chuť na „něco malého a velmi dobrého.“ :)
Všechny čokoládovny, s nimiž spolupracujeme, získávají kakaové boby principem
direct trade.
Za tímto slovním spojením se skrývá přímá spolupráce čokolatiérů s farmáři.
Čokolatiéři tráví část roku na cestách po zemích, kde se kakaovníky pěstují.
Zde si vybírají z místní produkce chuťově nejzajímavější kakaové boby.
S farmáři, kteří je pěstují, pak navazují dlouhodobou spolupráci
a platí jim nadstandartní ceny -
většinou tří až pětinásobek běžné ceny na trhu.
Farmáři ale musí splnit přísně podmínky, které zahrnují mimo jiné zákaz
jakékoli dětské práce.
Všechny čokolády našeho čokoládového výběru jsou vyráběny z prvotřídních surovin.
Michel Cluizel si nechal patentoval ochrannou známku
„Nobles Ingredients“ (neboli „urozené, vznešené suroviny,“)
která v praxi znamená, že ve svých výrobcích používá:
Stéphane Bonnat na výrobu čokolády používá pouze:
Francois Pralus rád cestuje a kakaové boby si osobně vybírá u pěstitelů.
Jednu plantáž dokonce vlastní na Madagaskaru.
Na výrobu čokolády používá pouze:
Bertil Åkesson si na kvalitu velmi potrpí a tak
si raději většinu kakaových bobů pěstuje sám na svých plantážích na Madagaskaru a v Brazílii.
Na přípravu čokolády používá pouze:
Na přípravu čokolád Menakao
jsou používány boby z vybraných plantáží z údolí
řeky Sambirano na Madagaskaru, kde jsou kakaovníky pěstovány bez použití
pesticidů a umělých hnojiv. V čokoládách též nenajdete žádná umělá aromata ani
vanilin. Použitý sójový lecitin je beze stop geneticky modifikovaných organismů
(tzv. GMO free).
Čokolatiér Daniel Syrový používá na přípravu svých ochucených čokolád pouze:
Na trhu je mnoho čokolád, které splňují přísná kritéria kvality surovin a etiky pěstování. Známé jsou certifikáty Bio či Fair trade. Etika pěstování je pro nás velmi důležitá - všichni výrobci které zastupujeme splňují přísná kritéria direct trade. Mnohé z čokolád v našem výběru splňují též neméně přísné požadavky Bio certifikace. Co je ale pro nás nejdůležitější, jsou chuťové vlastnosti čokolád. Abychom zařadili čokoládu do našeho výběru, musí být chuťově pestrá a bohatá. Tak aby uspokojila chuťové pohárky gurmánů a milovníků smyslových požitků.