Michel Cluizel logo Menakao logo Bonnat logo XC XocoClub logo Francois Pralus logo Akesson logo

Čokoládovny vynikající kvalitou čokolády

Čokoládová cesta okolo světa Čokoládovny, které zastupujeme, mají jedno společné: jsou nevšední svou kvalitou. Většinou jde o malé podniky, často rodinné, s tradicí sahající hluboko do minulosti.

Sami si vybírají základní surovinu - kakaové boby - na plantážích na které buď dohlížejí anebo je sami vlastní. Velkou část produkce vyrábí z vysoce aromatických kakaových bobů odrůdy Criolo, která je choulostivější na pěstování, a proto tvoří pouze malé promile celosvětové produkce. Celý proces výroby čokolády, počínaje fermentací a pražením kakaových bobů, mají tito výrobci pevně pod svou kontrolou, díky čemuž čokoláda získává množství zcela specifických chutí a vůní, které se liší - podobně jako u vína - podle roku sklizně a konkrétní plantáže. Čokoláda pak často skutečně bývá označena rokem sklizně a jménem plantáže z níž boby pocházejí.

Produkce těchto čokoládoven není velká, protože při výrobě ve velkém měřítku není možné osobně kontrolovat každý krok výrobního procesu. Čokoládu je nutno v jednotlivých krocích přípravy ochutnávat, a odborníků, kteří jsou schopni dělat tuto práci, není mnoho. Výsledek pak ale stojí za to.

Ocenění z mezinárodních soutěží

zlatá medaile Academy of Chocolate Gold Produkty těchto mistrů čokolády získávají pravidelně ocenění na mezinárodních soutěžích. Oceněné výrobky uvádíme jak na stránkách o jednotlivých čokoládovnách, tak v našem e-shopu, abychom Vám usnadnili výběr těch největších lahůdek.


Spolupracujeme s těmito mistry čokolatiéry:


michel cluizel logo Michel Cluizel

Rodinná čokoládovna z Normandie ve Francie. Založena roku 1948. Nabízí unikátní řadu 7mi plantážních čokolád a téměř 200 druhů ručně vyráběných pralinek. Od roku 1997 Michel Cluizel systematicky vyhledává nevšední plantáže v zemích vyhlášených produkcí kvalitního kakaa. Navazuje s nimi dlouhodobé vztahy a platí jim férové nadstandartní ceny. Díky tomu získává dohled nad prvotřídní kvalitou kakaových bobů.



pralus logo Francois Pralus

Malá rodinná čokoládovna z městečka Roanne blízko Lyonu ve Francii. Založena roku 1955. Produkuje snad nejrozsáhlejší řadu „single-origin“ čokolád. Ochutnávka čokolád Francois Pralus je skutečnou čokoládovou cestou kolem světa. Francois Pralus rád cestuje a kakaové boby si vybírá osobně u pěstitelů. Od roku 2003 vlastní plantáž na ostrově Nosy Be na severozápadě Madagaskaru, kde vysazuje vysoce aromatické kakaovníky variety Criollo.



bonnat logo Stéphane Bonnat

Malá rodinná čokoládovna z městečka Voiron ve Francii. Založena roku 1884. Známá svou rozsáhlou řadou „single-origin“ čokolád, znalci oceňovanou horkou čokoládou a unikátními 65% hořko-mléčnými čokoládami.



akesson logo Bertil Akesson

Malá evropská rodinná čokoládovna. Založena roku 1980. Proč evropská? Bertil Akesson je švéd, čokoládovna je registrována ve švýcarsku, ale vlastní výroba čokolád probíhá ve francii v čokoládovně Francois Pralus. Bertil vlastní kakaové plantáže na Madagaskaru a v Brazílii. Kromě prvotřídních kakaových bobů zde pěstuje též 10 různých druhů pepře. Kombinace čokolády s pepřem patří k jeho specialitám.



Menakao logo Menakao

Čokoládu Menakao vyrábí čokoládovna Cinagra na Madagaskaru. Na přípravu čokolád používá kakaové boby z vybraných plantáží z údolí řeky Sambirano na severozápadě Madagaskaru, kde jsou kakaovníky pěstovány bez použití pesticidů a umělých hnojiv.



XC Xoco Club logo XC Alchemy

Český čokolatiér Dan Syrový se specializuje na přípravu čokolád chuťově vyladěných k vínům a ušlechtilým destilátům. Nakupuje kvalitní jednodruhové čokolády například z čokoládovny Michel Cluizel a míchá je se zajímavými kombinacemi směsí koření, bylinek a květů. Speciální čokoládu ke svým známým bylinným likérům si u Dana nechala připravit i česká Becherovka.