Čokoládovny, které zastupujeme, mají
jedno společné: jsou
nevšední svou kvalitou.
Většinou jde o malé podniky,
často rodinné, s tradicí sahající hluboko do minulosti.
Sami si vybírají základní surovinu - kakaové boby - na plantážích na které buď dohlížejí anebo je sami vlastní. Velkou část produkce vyrábí z vysoce aromatických kakaových bobů odrůdy Criolo, která je choulostivější na pěstování, a proto tvoří pouze malé promile celosvětové produkce. Celý proces výroby čokolády, počínaje fermentací a pražením kakaových bobů, mají tito výrobci pevně pod svou kontrolou, díky čemuž čokoláda získává množství zcela specifických chutí a vůní, které se liší - podobně jako u vína - podle roku sklizně a konkrétní plantáže. Čokoláda pak často skutečně bývá označena rokem sklizně a jménem plantáže z níž boby pocházejí.
Produkce těchto čokoládoven není velká, protože při výrobě ve velkém měřítku není možné osobně kontrolovat každý krok výrobního procesu. Čokoládu je nutno v jednotlivých krocích přípravy ochutnávat, a odborníků, kteří jsou schopni dělat tuto práci, není mnoho. Výsledek pak ale stojí za to.
Produkty těchto mistrů čokolády získávají pravidelně ocenění na mezinárodních
soutěžích. Oceněné výrobky uvádíme jak na stránkách o jednotlivých čokoládovnách,
tak v našem
e-shopu,
abychom Vám usnadnili výběr těch největších lahůdek.
Rodinná čokoládovna z Normandie ve Francie. Založena roku 1948. Nabízí unikátní řadu 7mi plantážních čokolád a téměř 200 druhů ručně vyráběných pralinek. Od roku 1997 Michel Cluizel systematicky vyhledává nevšední plantáže v zemích vyhlášených produkcí kvalitního kakaa. Navazuje s nimi dlouhodobé vztahy a platí jim férové nadstandartní ceny. Díky tomu získává dohled nad prvotřídní kvalitou kakaových bobů.
Malá rodinná čokoládovna z městečka Roanne blízko Lyonu ve Francii. Založena roku 1955. Produkuje snad nejrozsáhlejší řadu „single-origin“ čokolád. Ochutnávka čokolád Francois Pralus je skutečnou čokoládovou cestou kolem světa. Francois Pralus rád cestuje a kakaové boby si vybírá osobně u pěstitelů. Od roku 2003 vlastní plantáž na ostrově Nosy Be na severozápadě Madagaskaru, kde vysazuje vysoce aromatické kakaovníky variety Criollo.
Malá rodinná čokoládovna z městečka Voiron ve Francii. Založena roku 1884. Známá svou rozsáhlou řadou „single-origin“ čokolád, znalci oceňovanou horkou čokoládou a unikátními 65% hořko-mléčnými čokoládami.
Malá evropská rodinná čokoládovna. Založena roku 1980. Proč evropská? Bertil Akesson je švéd, čokoládovna je registrována ve švýcarsku, ale vlastní výroba čokolád probíhá ve francii v čokoládovně Francois Pralus. Bertil vlastní kakaové plantáže na Madagaskaru a v Brazílii. Kromě prvotřídních kakaových bobů zde pěstuje též 10 různých druhů pepře. Kombinace čokolády s pepřem patří k jeho specialitám.
Čokoládu Menakao vyrábí čokoládovna Cinagra na Madagaskaru. Na přípravu čokolád používá kakaové boby z vybraných plantáží z údolí řeky Sambirano na severozápadě Madagaskaru, kde jsou kakaovníky pěstovány bez použití pesticidů a umělých hnojiv.
Český čokolatiér Dan Syrový se specializuje na přípravu čokolád chuťově vyladěných k vínům a ušlechtilým destilátům. Nakupuje kvalitní jednodruhové čokolády například z čokoládovny Michel Cluizel a míchá je se zajímavými kombinacemi směsí koření, bylinek a květů. Speciální čokoládu ke svým známým bylinným likérům si u Dana nechala připravit i česká Becherovka.