Kakaové boby z organických plantáží v údolí řeky Sambirano - to je
prvotřídní, chuťově bohatá surovina, již používají na přípravu čokolád Menakao
v malé rodinné Madagaskarské čokoládovně Cinagra.
Vrchní čokolatiér (a majitel čokoládovny) Shaheen Cassam Chenai
se svému řemeslu učil u mistra oboru
Francois Pralus.
Nutno dodat, že poctivě.
Čokolády Menakao můžete zakoupit v našem e-shopu nebo ve vybraných gurmánských kamenných prodejnách.
ČokoBanka.cz má tu čest být výhradním distributorem čokolád Menakao pro Českou Republiku a Slovensko. Máte-li zájem o nákup za velkoobchodní ceny, nahlédněte prosím do sekce Velkoobchod.
Na přípravu čokolád Menakao
jsou používány boby z plantáže Millot v údolí
řeky Sambirano na Madagaskaru, kde jsou kakaovníky pěstovány bez použití
pesticidů a umělých hnojiv. V čokoládách též nenajdete žádná umělá aromata ani
vanilin. Použitý sójový lecitin je beze stop geneticky modifikovaných organismů
(tzv. GMO free).
Řeka Sambirano (na obrázku) pramení v podhůří nejvyššího Madagaskarského
vrcholu Maromokotro a teče na západ do Indického oceánu. Na své cestě
vytváří široké údolí, které zůrodňuje pravidelnými záplavami.
Údolí řeky Sambirano má navíc velmi specifické mikroklima:
je slunečné
jako celý západ Madagaskaru, ale zároveň deštivé jako celý východ Madagaskaru
(většinou zde prší v noci). Díky tomu vše, co se zde pěstuje,
je sklízeno celoročně. Místní půda je také velmi bohatá na minerály.
Kombinace mikroklimatu, půdy a vybraných odrůd kakaovníků produkuje kakaové
boby s přirozenou sladkostí bohaté na ovocné (zejména citrusové) tóny.
Kakaové boby používané na přípravu čokolád Menakao nakupuje čokoládovna výhradně
z plantáže pana Millota, jejíž historie sahá do roku 1904.
Lucien Millot byl vizionář a spolu s plantáží postavil celou vesnici pro své
zaměstnance, se školou, silnicemi... Farma Millot se i dnes věnuje rozvoji celého kraje.
Drobným farmářův ve svém okolí například pomáhá s pěstováním, poskytuje jim know-how
a vykupuje od nich čerstvé kakaové boby.
MENA znamená v malgaštině červená.
Červená jako barva půdy na níž jsou pěstovány kakaovníky - půdy bohaté na minerální sedimenty přinesené řekou Sambirano. Červená jako tóny v barvě čokolády. Červená jako Červený ostrov - ostrov Madagaskar.
Čokolády Menakao momentálně prochází procesem certifikace Fair Trade. Kakaové boby jsou čokoládovnou nakupovány za ceny o 0.5 EUR vyšší za 1 kg než je běžná cena na trhu, což je více než je obvyklý Fair Trade standard. Zaměstnanci čokoládovny jsou placeni minimálně o 10% více než je obvyklá cena práce v regionu (technici a specialisté ještě řádově více) a všichni mají placené sociální, zdravotní a důchodové pojištění (což na Madagaskaru rozhodně není běžná záležitost.) Pracovní prostředí v čokoládovně je moderní, s klimatizací, horkými sprchami pro zaměstnance a obědy zdarma. Zkrátka moderní pracovní prostředí, na které jsme zvyklí v Evropě, ale které je na Madagaskaru stále jako z jiného světa.
Čokolády Menakao získaly řadu ocenění na mezinárodních soutěžích. Všechna ocenění jsou uvedena v popisu čokolád v e-shopu. Oceněné čokolády poznáte na první pohled podle medailí u obrázku.