Čokoláda Menakao - madagaskarská čokoláda z údolí Sambirano

Menakao čokolády

Menakao logo Kakaové boby z organických plantáží v údolí řeky Sambirano - to je prvotřídní, chuťově bohatá surovina, již používají na přípravu čokolád Menakao v malé rodinné Madagaskarské čokoládovně Cinagra. Vrchní čokolatiér (a majitel čokoládovny) Shaheen Cassam Chenai se svému řemeslu učil u mistra oboru Francois Pralus. Nutno dodat, že poctivě.


Koupit čokolády Menakao

Čokolády Menakao můžete zakoupit v našem e-shopu nebo ve vybraných gurmánských kamenných prodejnách.

ČokoBanka.cz má tu čest být výhradním distributorem čokolád Menakao pro Českou Republiku. Máte-li zájem o nákup za velkoobchodní ceny, nahlédněte prosím do sekce Velkoobchod.

Suroviny čokolád Menakao

Menakao - kakaove boby Na přípravu čokolád Menakao jsou používány boby z plantáže Millot v údolí řeky Sambirano na Madagaskaru, kde jsou kakaovníky pěstovány bez použití pesticidů a umělých hnojiv. V čokoládách též nenajdete žádná umělá aromata ani vanilin. Použitý sójový lecitin je beze stop geneticky modifikovaných organismů (tzv. GMO free).


Sambirano - kraj, kde se kakaovníkům daří

reka Sambirano Řeka Sambirano (na obrázku) pramení v podhůří nejvyššího Madagaskarského vrcholu Maromokotro a teče na západ do Indického oceánu. Na své cestě vytváří široké údolí, které zůrodňuje pravidelnými záplavami. Údolí řeky Sambirano má navíc velmi specifické mikroklima: je slunečné jako celý západ Madagaskaru, ale zároveň deštivé jako celý východ Madagaskaru (většinou zde prší v noci). Díky tomu vše, co se zde pěstuje, je sklízeno celoročně. Místní půda je také velmi bohatá na minerály. Kombinace mikroklimatu, půdy a vybraných odrůd kakaovníků produkuje kakaové boby s přirozenou sladkostí bohaté na ovocné (zejména citrusové) tóny.


Plantáž pana Millota

Menakao - kakaove boby Kakaové boby používané na přípravu čokolád Menakao nakupuje čokoládovna výhradně z plantáže pana Millota, jejíž historie sahá do roku 1904. Lucien Millot byl vizionář a spolu s plantáží postavil celou vesnici pro své zaměstnance, se školou, silnicemi... Farma Millot se i dnes věnuje rozvoji celého kraje. Drobným farmářův ve svém okolí například pomáhá s pěstováním, poskytuje jim know-how a vykupuje od nich čerstvé kakaové boby.


Co je to „MENAKAO“?

Menakao - plantaz - suseni kakaovych bobu MENA znamená v malgaštině červená.

Červená jako barva půdy na níž jsou pěstovány kakaovníky - půdy bohaté na minerální sedimenty přinesené řekou Sambirano. Červená jako tóny v barvě čokolády. Červená jako Červený ostrov - ostrov Madagaskar.


Fair Trade přístup

Čokolády Menakao momentálně prochází procesem certifikace Fair Trade. Kakaové boby jsou čokoládovnou nakupovány za ceny o 0.5 EUR vyšší za 1 kg než je běžná cena na trhu, což je více než je obvyklý Fair Trade standard. Zaměstnanci čokoládovny jsou placeni minimálně o 10% více než je obvyklá cena práce v regionu (technici a specialisté ještě řádově více) a všichni mají placené sociální, zdravotní a důchodové pojištění (což na Madagaskaru rozhodně není běžná záležitost.) Pracovní prostředí v čokoládovně je moderní, s klimatizací, horkými sprchami pro zaměstnance a obědy zdarma. Zkrátka moderní pracovní prostředí, na které jsme zvyklí v Evropě, ale které je na Madagaskaru stále jako z jiného světa.


Ocenění čokolád Menakao

Čokolády Menakao získaly řadu ocenění na mezinárodních soutěžích. Zde uvádíme některá z nich:

výrobek kategorie ocenění
Guild of Fine Food Association, Londýn, 2013
Tmavá 63% s combavou a růžovým pepřem Chocolate bars Great Taste Award
Tmavá 63% s mořskou solí a kousky pražených kakaových bobů Chocolate bars Great Taste Award
Academy of Chocolate, Londýn, 2013
Tmavá 63% s mořskou solí a kousky pražených kakaových bobů Best Flavoured Dark Chocolate Bar bronzová medaile
Guild of Fine Food Association, Londýn, 2012
Tmavá 63% s combavou a růžovým pepřem Chocolate bars Great Taste Award
Tmavá 63% s mořskou solí a kousky pražených kakaových bobů Chocolate bars Great Taste Award