Vše co jste kdy chtěli vědět o čokoládě a neměli kde se zeptat
Zde postupně najdete o čokoládě vše, co jste si kdy přáli vědět. Tuto sekci pro Vás průběžně rozšiřujeme.
S čokoládou je to jako s vínem - můžete pít stolní bílé anebo
Chardone výběr z hroznů. První se vyrábí průmyslově ve velkém; na výjimečnou
kvalitu druhého dohlíží osobně vinař, který hrozny sám vypěstoval, vylisoval
a zrání vína s přáteli ve svém sklípku pravidelně a poctivě kontroloval.
Výjimečná čokoláda vzniká stejným osobním přístupem. Kakaové boby z vybrané plantáže jsou dovezeny do čokoládovny, kde si je sami praží, drtí, konšují, a pod dohledem zkušených mistrů v oboru je dovedou až do konečné podoby tabulky či pralinky. Záleží na správném okamžiku ukončení pražení, době konšování, správném poměru ingrediencí, z nichž některé musí tu správnou dobu zrát... výsledkem pak je čokoláda, která je koncertem chutí a vůni.
Rozdíl mezi takto připravenou tabulkou plantážní čokolády a běžnou čokoládou ze supermarketu je stejný jako rozdíl mezi citovaným výběrem z hroznů a krabicovým stolním vínem.
Dobrá čokoláda, stejně jako dobré víno, je smyslový požitek, který si zaslouží být vychutnáván pomalu se zavřenýma očima.