Malá rodinná čokoládovna pochází z městečka Roanne blízko Lyonu ve Francii. Založena
roku 1955.
Její vrchní čokolatiér Francois Pralus sám sebe nazývá „čokoládovým dobrodruhem“ a při svých cestách za čokoládou sjezdil snad všechny země světa, kde se kakao pěstuje.
Francois Pralus je čokolatiér jehož netradiční nápady mají šmrnc
a jenž si vysloužil již hromadu nejrůznějších ocenění jako například “Grand Prix d’Excellence International du Chocolat” či “Grand Prix du Festival International du Chocolat.”
Čokolády Francois Pralus můžete zakoupit v našem e-shopu nebo ve vybraných gurmánských kamenných prodejnách.
ČokoBanka.cz má tu čest být výhradním distributorem čokolád Francois Pralus pro Českou Republiku a Slovensko. Máte-li zájem o nákup za velkoobchodní ceny, nahlédněte prosím do sekce Velkoobchod.
Degustační sady jedno-oblastních (single-origin) čokolád jsou oblíbenou specialitou od Francois Pralus. Obsahují 10 druhů 75% čokolád z oblastí: Papouasie (Papua - Nová Guinea), Indonésie, Sao Tomé (ostrov Svatého Tomáše), Trinidad, Vénézuela, Tanzanie, Ghana, Madagascar (Madagaskar), Colombie (Kolumbie) a Equateur (Ekvádor).
V těchto degustačních sadách si vychutnáte rozdíly mezi jednotlivými odrůdami kakaových bobů (Criollo, Trinitario a Forastero) a porovnáte chuť čokolád z různých oblastí.
Aromatické boby Criollo vyváří mimořádně bohatou symfonii chutí a vůní.
Horká čokoláda, která oslnila porotu na Academy of Chocolate v roce 2009 natolik, že jim nezbylo než jí udělit zlatou medaili. Francois Pralus připravil tuto 75% čokoládu z vybrané směsi kakaových bobů z Madagaskaru v Bio kvalitě. Čokoláda má formu prášku a je balena ve stylové plechové dóze.
Zakoupit ji můžete také ve velkém 5 kg gastro balení vhodném pro kavárny.
Všechny tabulkové čokolády lze pořídit i ve formě tzv.
napolitánek - malých 5ti gramových miničokoládek. Vhodné jsou například jako
zákusek ke kávě. Balíček 10ti různých „single-origin“ napolitánek je zase hezký dárek za dobrou cenu.
Taková malá čokoládová cesta kolem světa :)
Francois Pralus rád cestuje a kakaové boby si vybírá osobně u pěstitelů.
V roce 1994 zakoupil Francois plantáž na ostrově Nosy Be na severozápadě Madagaskaru. Ostrov přezdívaný "Ostrov vůní" má ideální klima a podmínky pro pěstování kakaa a Francois zde také založil školku pro vzácné odrůdy kakaových bobů.
Roku 1955 vystavil Auguste Pralus do výlohy své cukrárny nový růžový bonbón „Praluliné.“
Toho dne se začala psát historie čokoládovny Pralus. Onen bonbón, vyrobený z kousků domácí čokolády,
lískových ořechů a mandlí, se totiž rychle stal vyhledávanou místní pochoutkou.
Od roku 1995 vede společnost Pralus Augustův syn Francois.
Rodinná čokoládovna má nyní zhruba 35 zaměstnanců.
Správná výslovnost Francois Pralus: fransoá praly.
Čokolády Francois Pralus získaly řadu ocenění na mezinárodních soutěžích. Všechna ocenění jsou uvedena v popisu čokolád v e-shopu. Oceněné čokolády poznáte na první pohled podle medailí u obrázku.