Čokoláda Francois Pralus - francouzská čokoláda od roku 1955

Čokolády Francois Pralus Francois Pralus logo Malá rodinná čokoládovna pochází z městečka Roanne blízko Lyonu ve Francii. Založena roku 1955.
Její vrchní čokolatiér Francois Pralus sám sebe nazývá „čokoládovým dobrodruhem“ a při svých cestách za čokoládou sjezdil snad všechny země světa, kde se kakao pěstuje. Francois Pralus je čokolatiér jehož netradiční nápady mají šmrnc a jenž si vysloužil již hromadu nejrůznějších ocenění jako například “Grand Prix d’Excellence International du Chocolat” či “Grand Prix du Festival International du Chocolat.”

Koupit čokolády Francois Pralus

Čokolády Francois Pralus můžete zakoupit v našem e-shopu nebo ve vybraných gurmánských kamenných prodejnách.

ČokoBanka.cz má tu čest být výhradním distributorem čokolád Francois Pralus pro Českou Republiku. Máte-li zájem o nákup za velkoobchodní ceny, nahlédněte prosím do sekce Velkoobchod.


Stáhněte si degustačního průvodce a katalog čokolád Francois Pralus

Čokolády Francois Pralus

Čokoládové cesty kolem světa

pralus - tabulkové čokolády single origin Degustační sady jedno-oblastních (single-origin) čokolád jsou oblíbenou specialitou od Francois Pralus. Obsahují 10 druhů 75% čokolád z oblastí: Papouasie (Papua - Nová Guinea), Indonésie, Sao Tomé (ostrov Svatého Tomáše), Trinidad, Vénézuela, Tanzanie, Ghana, Madagascar (Madagaskar), Colombie (Kolumbie) a Equateur (Ekvádor). V těchto degustačních sadách si vychutnáte rozdíly mezi jednotlivými odrůdami kakaových bobů (Criollo, Trinitario a Forastero) a porovnáte chuť čokolád z různých oblastí.


Čokolády Francois Pralus z aromatických bobů Criollo

pralus - hořká čokoláda Aromatické boby Criollo vyváří mimořádně bohatou symfonii chutí a vůní.

  • Le 100%: živá vůně, jemné mátové a ovocné tóny, spousta svěží acidity.
  • Indonésie 75%: čerstvá a jemná, aroma dřeva a hub, lehce kyselý a dlouhý závěr.
  • Madagascar: živá vůně, lehké aroma máty a ovoce, jemný, lehce kyselý závěr.
  • Mélissa mléčná 45%: vyvážené aroma s tóny medu a karamelu.


Horká čokoláda na pití Francois Pralus

pralus - horká čokoláda Horká čokoláda, která oslnila porotu na Academy of Chocolate v roce 2009 natolik, že jim nezbylo než jí udělit zlatou medaili. Francois Pralus připravil tuto 75% čokoládu z vybrané směsi kakaových bobů z Madagaskaru v Bio kvalitě. Čokoláda má formu prášku a je balena ve stylové plechové dóze.

Zakoupit ji můžete také ve velkém 5 kg gastro balení vhodném pro kavárny.


Miničokoládky Franois Pralus

pralus - napolitánky Všechny tabulkové čokolády lze pořídit i ve formě tzv. napolitánek - malých 5ti gramových miničokoládek. Vhodné jsou například jako zákusek ke kávě. Balíček 10ti různých „single-origin“ napolitánek je zase hezký dárek za dobrou cenu. Taková malá čokoládová cesta kolem světa :)


Suroviny čokolád Francois Pralus

čokoládové boby Francois Pralus rád cestuje a kakaové boby si vybírá osobně u pěstitelů. V roce 1994 zakoupil Francois plantáž na ostrově Nosy Be na severozápadě Madagaskaru. Ostrov přezdívaný "Ostrov vůní" má ideální klima a podmínky pro pěstování kakaa a Francois zde také založil školku pro vzácné odrůdy kakaových bobů.


Francois Pralus - tradice a současnost

pralus - cukrárna Roku 1955 vystavil Auguste Pralus do výlohy své cukrárny nový růžový bonbón „Praluliné.“ Toho dne se začala psát historie čokoládovny Pralus. Onen bonbón, vyrobený z kousků domácí čokolády, lískových ořechů a mandlí, se totiž rychle stal vyhledávanou místní pochoutkou. Od roku 1995 vede společnost Pralus Augustův syn Francois. Rodinná čokoládovna má nyní zhruba 35 zaměstnanců.

Správná výslovnost Francois Pralus: fransoá praly.


Ocenění čokolád Francois Pralus

Čokolády Francois Pralus získaly řadu ocenění na mezinárodních soutěžích. Zde uvádíme některé z nich:

výrobek kategorie ocenění
Academy of Chocolate, Londýn, 2013
Barre Infernale Lait Best Flavoured Milk Chocolate Bar zlatá medaile
Mélissa Criollo 45% Best Milk Chocolate Bean-To-Bar bronzová medaile
Academy of Chocolate, Londýn, 2011
Barre Infernale Lait Best filled chocolate – nuts zlatá medaile
Barre Infernale Noir Best filled chocolate – nuts zlatá medaile
Chuao 75% Bean to Bar Best Dark Bar stříbrná medaile
La Pyramide Tropiques original packaging bronzová medaile
Academy of Chocolate, Londýn, 2009
Barre Infernale Lait Best Filled Praline or Bonbon zlatá medaile
Cacao Show 75% Best Drinking Chocolate (unflavoured) zlatá medaile
Le 100% Madagascar Criollo Best Dark Organic Chocolate Bar stříbrná medaile
Academy of Chocolate, Londýn, 2006
Java 70% Best Bean to Bar Chocolate Makers Bar bronzová medaile